Annonce

Annonce

Svar: Mos til baby


22. august 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære glade mor

Tak for dit brev :) Og hvor er det dejligt, at det går så godt med skemaden, og at jeres datter er så glad for at spise mad, at du nogle gange må stoppe hende for at sikre plads til mælken - det lyder super!

Det er naturligt, at hun foretrækker grøden, som er mere sød i smagen. Modermælk er meget sødt, så hun kender til den søde smag og er tryg ved den, og derfor kan mange børn bedre lidt grød og frugtmos, end de er til grøntsager. Men.. hun skal jo gradvist lære at spise mere grønt, og mad som er mindre sødt, og der er forskellige ting, du kan forsøge.

Det er rigtig godt at brug f.eks. gulerod, fordi de har en naturligt sødme. Du må meget gerne lade gulerod udgøre størstedelen af mosen, og så gradvist tilsætte andre grøntsager, men starte i det små og så lade dem fylde mere og mere. Du kan blande gulerod med f.eks. kartoffel, blomkål, broccoli, squash her i starten eller måske lave lidt ærtepure, som kan være med til at give lidt sødme, lidt smørsovs, som alternativ til en skefuld fedtstof i mosen kan også nogle gange gøre underværker...

Du kan også købe søde kartofler, det der også kaldes sweet potatoes, og du kan fra 6 måneders alderen begynde at give hende forskellige typer af rodfrugter. Mange rodfrugter har en naturlig sødme, og hvis du bager dem i ovnen, før du blender dem/moser dem, så vil det være med til at trække sødmen frem. Græskar kan du også bruge til mos, de har også en sødme, som hun måske vil synes om. Det samme ...


Annonce

... gælder f.eks. jordskokker...

Lige så snart hun bliver 6 måneder, så åbner der sig en verden af muligheder. Fra 6 måneders alderen må hun få stort set alle grøntsager: Kartofler, gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få dem fra 6 måneders alderen, men ikke i større mængder. Disse grøntsager bør enten kun udgøre 1/10 af mosen eller også skal de serveres med ca. 14 dages mellemrum.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Du kan også vælge at bruge lidt grød som basis og så tilsætte grøntsagsmos som topping, for på den måde gradvist at vænne hende til, at forskellig smag er okay og at grøntsagsmos også kan bruges. Og så netop bruge grøden, som hun kender og er tryg ved som en naturlig del af maden - så kan det være lettere at acceptere det nye :)

I takt med at hun bliver ældre, vil det være rigtig godt, at du også tilbyder hende kogte grøntsagsbuketter, eller grøntsagsbåde bagt i ovnen, som hun selv kan sidde med og gumle på. Hun vil nyde at sidde med lidt mad i hånden, gnaske, gumle, opbløde med spyt osv. og det vil være oplagt netop også at bruge lidt grøntsager til dette, så hun på den måde også vænner sig til grøntsagssmagen på en naturlig måde :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2024 | Kost og ernæring | 12 mdr.

1 år, mad og sove egen seng

Hej Helen, Lige lidt info om vores dreng. Han er en etårig, lattermild,...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Aftensmad og natteroderi

Kære Helen. Tak for dine tidligere råd og vejledning. Jeg kunne godt bruge...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

5.5 måned og mangler appetit

Hej Helen. Jeg skriver til dig, fordi jeg er bekymret for min søns appetit....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce